Suomalaisten sanotaan olevan parhaimmillaan kovissa paikoissa. Liika on kuitenkin liikaa.

“Juhlapuheissa yrittäjyyteen kannustaminen tarkoittaa kääntäen kannustamista suurempaan riskinottoon. Onko yhteiskuntamme sallivampi hyväksymään myös epäonnistumisia tai konkursseja 2010-luvulla, jolloin taloudellista toimeliaisuutta tarvitaan kaikissa elinkeinoelämän sektoreissa entistä enemmän?

Espoolainen ylivelkaantuneita auttava Kaski-ryhmä ry joutui keskeyttämään toimintansa viime keväänä julkisen rahoituksen päätyttyä. Toiminta käynnistyy nyt uudelleen Boardman 2020 –verkoston keräämän tuen avulla. Vetoamme sinuun, tule mukaan auttamaan, jotta ryhmän toiminta voi jatkua!

Helsingin Sanomissa 1. elokuuta ilmestynyt artikkeli ryhmän toiminnasta ja rahoitusvaikeuksista herätti Boardman 2020 –verkoston kasvuyrittäjät toimimaan. Mielestämme ’90-luvun pankkikriisistä noustiin liian kovalla hinnalla: 30 000 pienyrittäjää teki konkurssin ja edelleen noin 70 000 suomalaista on ylivelkaantunut sen tuloksena.

Kaskislaiset ovat auttaneet noin tuhatta ylivelkaantunutta, ja kaikkiaan noin 50 miljoonan euron velat on selvitetty. Ylivelkaantuneita auttavia kunnallisia velkaneuvojia on Suomessa noin sata. Jonot heidän vastaanotoilleen ovat kuukausien mittaisia.

— Takasin veljeni kahden maalifirman lainat 1990-luvun alussa. Kun yritykset laman aikana menivät konkurssiin, aloin maksaa noin 1,5 miljoonan markan velkaa. Menetin rivitaloni ja vaikka työskentelin hyväpalkkaisena konsulttina, maksoin velkoja 22 vuoden ajan. Jokaisesta palkastani meni kolmannes velkojen maksamiseen. Kun Kaski-ryhmä otti velkani sovitellakseen, velkaa oli jäljellä noin 1,5 miljoonaa euroa.

Monet Kaski-ryhmään yhteyttä ottavat ovat ehtineet syrjäytyä suomalaisesta yhteiskunnasta, mutta ryhmän tarjoaman vertaistuen ja velkojen järjestelyjen jälkeen useat ovat työllistyneet ja palanneet takaisin yhteiskunnan tuottaviksi jäseniksi. Kaski-ryhmä on saavuttanut mm. perintätoimistojen keskuudessa luotettavan neuvottelukumppanin maineen.

— Kun vihdoin kerroin asiasta naapurilleni, hän pyysi minua allekirjoittamaan valtakirjan Kaski-ryhmälle velkojeni sovittelua varten. Reilun kahden kuukauden kuluttua maksoin vaimoni ottamalla pankkilainalla Kaski-ryhmän sopiman summan perintätoimistolle. Luottotiedot palautuivat kahden vuoden kuluttua. Nyt toimin kunnallispolitiikassa, olen ollut käräjäoikeuden lautamies ja olen Kirkkonummen Vuokra-Asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Mikään näistä ei olisi velallisen henkilötiedoilla ollut mahdollista. Tuntuu, että olen saanut elämäni takaisin.

Kaski-ryhmän toiminnan aloittamiseen tarvittavan rahoituksen järjestäminen on osoituksemme yrittäjien toimeliaisuudesta ja yrittäjien välisestä solidaarisuudesta. Vetoamme suomalaisiin yrittäjiin, yrityksiin ja valtiovaltaan rahoituksen turvaamiseksi myös jatkossa.

Toiminnan uudelleen käynnistämiseksi on jo saatu rahalahjoituksia eräiltä yksityishenkilöiltä, Boardman 2020 –verkoston kasvuyrityksiltä ja Tapiola-ryhmältä.”